Waarom het origineel

Waarom het origineel

Noot van de uitgever

Onbewerkte eerste herdruk in 1994

In 1994 bracht Crystal Clarity Publishers van Ananda een woordelijke herdruk uit van de uitgave van Autobiography of a Yogi uit 1946, waarmee de onbewerkte en onveranderde eerste editie voor het eerst in bijna vijftig jaar weer op grote schaal verkrijgbaar werd.

Originele tekst van Yogananda

Hoewel Yogananda zelf betrokken was bij het voorbereiden van zowel de tweede als derde editie van Autobiography of a Yogi, waarbij spellings- en grammaticafouten werden gecorrigeerd en in kon worden gegaan op vragen van zijn lezers, gaat er van het origineel een unieke kracht uit die wij het behouden waard vinden. Daar waar andere uitgegeven versies misschien wel honderden – zo niet duizenden – postume veranderingen bevatten (waarbij zowel zaken zijn toegevoegd als verwijderd), weerspiegelt deze editie de originele tekst zoals Yogananda hem zelf heeft geschreven.

Nu met: De jaren 1940 – 1951 (door Yogananda)

Sinds we de eerste editie opnieuw hebben uitgegeven, hebben vele lezers gevraagd of we ook het ‘ontbrekende’ hoofdstuk beschikbaar konden maken dat Yogananda zelf toevoegde in de derde editie in 1951, zoals die door The Philosophical Library is uitgebracht. In 2006, om de zestigste verjaardag van de publicatie van Yogananda’s spirituele meesterwerk te vieren, hebben we hoofdstuk 49, ‘De jaren 1940 – 1951’, toegevoegd, zoals het is geschreven door Yogananda, vrij van alle postume veranderingen.

Yogananda schreef dit hoofdstuk om enige filosofische vragen van lezers van de originele editie uit 1946 te beantwoorden, maar ook om de vertelling van zijn levensverhaal te voltooien door de lezer een glimp te geven van zijn activiteiten in die laatste jaren voor zijn dood in 1952. Daarnaast bespiegelt Yogananda in kaderteksten bij dit hoofdstuk twee belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden na de publicatie van de editie van 1946: de onafhankelijkheid van India van de Britse overheersing in 1947 en de moord op Mahatma Gandhi in 1948.