Waar vinden we liefde?

Nayaswami Devi

Waar vinden we liefde?

Een vriendin van ons, bij wie we logeerden, vertelde dat ze een geliefde hond had die onlangs op vijftienjarige leeftijd was overleden. Haar hart treurde nog steeds om het verlies van haar dierbare vriend en metgezel. 

Tijdens ons verblijf daar, hoorden we op een regenachtige avond gejammer en gekrabbel buiten hun huis, bij de composthoop.Toen onze vriendin met een zaklamp naar buiten ging om te zien wat er aan de hand was, zag ze een uitgehongerd, gewond hondje dat verstrikt was geraakt in het hekwerk. Ze benaderde hem om te helpen maar het zwerfhondje schrok; hij rukte zich los en rende weg in de richting van de weg. 

Onze vriendin stapte in haar auto in de hoop de arme puppy te vinden, ook al regende het en was het donker. Uiteindelijk zag ze hem en stopte aan de kant van de weg, maar met elke stap die ze in zijn richting zette, liep hij verder weg. Ten slotte bad ze wanhopig tot haar geliefde hond die overleden was: ‘Laat deze kleine mij alsjeblieft vertrouwen.’ 

Op een bijna wonderbaarlijke manier draaide het kleine hondje zich onmiddellijk om en rende naar haar toe. Hij keek haar met smekende ogen aan en liet haar toe hem op te tillen en naar huis te brengen. 

Toen ze bij het huis aankwamen, gaf ze hem hondenvoer dat was overgebleven van haar voormalige huisdier. Ze was verbaasd toen ze zag dat hij drie keer zoveel at als normaal. Vanaf dat moment weigerde hij haar uit het oog te verliezen. Toen we een jaar later terugkwamen, zagen we een mollige, energieke, vrolijke kleine beagle met een gladde vacht. Hij was volledig toegewijd aan onze vriendin, die hem had overladen met eten, goede zorg en liefde. 

Hoe mysterieus zijn Gods wegen! Bidden tot een hond om hulp? 

Liefde is meer dan louter een menselijk gevoel. Zoals de grote heiligen ons vertellen, is Gods liefde het weefsel waaruit de hele schepping is gemaakt. In één van de prachtige liedjes van Swami Kriyananda, ‘What Is Love?’, zegt hij: 

     Wat is liefde? Is het alleen van ons?  

     Of fluistert liefde in de bloemen?

     Zeker, wij, kinderen van deze wereld,

     Zouden niet op eigen kracht kunnen liefhebben.

Vele jaren geleden, voordat ik naar Ananda kwam en het pad van Meester opging, had ik een interessante ervaring die me enige tijd kostte om volledig te begrijpen. Het gebeurde tijdens mijn laatste semester op de universiteit, toen ik net was begonnen met het lezen van Autobiografie van een yogi. Op een zonnige lentemiddag zat ik op de bank in de woonkamer van het appartement dat ik deelde met een aantal vrienden. Er was verder niemand thuis, dus het was er rustig en stil. 

Terwijl ik uit het raam naar het zonlicht op de bomen staarde, raakte ik in een soort mijmering. Ik begon te bedenken hoe gelukkig ik was geweest omringd te zijn door liefdevolle familie en vrienden. Ik begon hen allemaal te visualiseren – ouders, broers, neven, tantes, ooms, leraren en goede vrienden – en voelde de liefde die ze mij hadden gegeven. 

Terwijl het beeld van de ene persoon in de andere vervaagde, werd mijn bewustzijn steeds groter en stiller, totdat ik alleen maar kon voelen dat ik baadde in licht en liefde. Zoals ik al zei, het kostte me tijd om te begrijpen dat het God was die van mij hield door al deze vormen heen. 

In een prachtige brief van Swami Kriyananda aan een devotee schreef hij:

 “Als we Gods liefde voelen in iemands liefde voor ons, dan is dat juist en goed. Ik herinner me dat ik eens in India tegen de heilige vrouw, Ananda Moyee Ma, vertelde hoeveel ik en anderen in Amerika van haar hielden. Haar antwoord was: ‘Er is geen liefde behalve de liefde van God.’ . . . Uiteindelijk is het enige wat je in het leven kunt doen, God liefhebben. Het enige feit dat er echt toe doet in het leven is dat God van je houdt. . . . De oplossing voor onze zorgen is liefde, en nog meer liefde – goddelijke liefde, geen egoïstische liefde. . . . Zoals de Bijbel zegt: ‘Volmaakte liefde drijft angst uit.’”

Laten we, in het licht van een wereld in beroering, niet vergeten dat Gods liefde voor ons – in feite eenvoudigweg Gods liefde – het enige belangrijke is, de enige realiteit. Of het nu wordt uitgedrukt door de liefde van iemand anders, door een huisdier of door een uitdagende situatie, kijk achter de oppervlakte en zie Gods liefde. Laat het je hart verzadigen en deel het dan met iedereen.

Dus waar vinden we liefde? Als we ogen hebben om te zien, overal. 

Op weg naar de Ene in alles, 

Nayaswami Devi