A touch of of light – wekelijkse blog van Jyotish & Devi
Deze week hebben we een prachtige bijeenkomst gehad, de Innerlijke Vernieuwingsweek, met als thema “Omarm je Dharma – je pad naar bevrijding”. De Tempel van Licht hier in de Ananda’s Expanding Light Retreat zit vol met enkele honderden bewoners en gasten; nog eens drieduizend vijfhonderd mensen zijn online ingeschreven. (Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van de lessen en andere evenementen, kun je nog steeds een gratis link ontvangen).
Een van de meest gestelde vragen over dit onderwerp is “Hoe weet ik wat mijn dharma is?”. Laten we het hebben over twee verschillende aspecten hiervan: de langere ritmes of patronen die ons leven als geheel bepalen en de situaties die zich van moment tot moment voordoen terwijl ons leven zich ontvouwt.
Terwijl onze uiteindelijke bestemming Zelf-realisatie is, is er ook het dharma van een bepaald leven zoals bepaald door ons karma uit het verleden. Swami Kriyananda schreef: “De plicht [dharma] van ieder mens is datgene wat in het bijzonder de zijne is, verordend voor hem door karmische banden die hij zelf heeft gesmeed, en moet ontknopen om zichzelf te bevrijden van gehechtheid aan ego.” Ieder van ons heeft een unieke reis naar zielsvrijheid door het doolhof van ons karma uit het verleden.
Vele jaren geleden, na een Kriya Initiatie, deelde Swamiji met een kleine groep een verbazingwekkende ervaring die hij tijdens de ceremonie had gehad. “Toen elke persoon omhoog kwam voor de zegening,” vertelde hij ons, “kon ik zijn unieke pad naar bevrijding voelen.”
Voor toegewijden is het dharmische levenspatroon iets dat we geduldig moeten laten ontvouwen, zonder de omstandigheden te forceren en zonder onnodige bezorgdheid. Ik had een goede vriendin die verscheurd was over de vraag of ze moest trouwen of monnik worden. Na een jaar van stress hierover vroeg ze uiteindelijk aan Swamiji wat volgens hem haar dharma was. Zijn antwoord was: “Je karma kan beide kanten opgaan. Laten we zien wat er gebeurt.”
Dus wachtte ze af. Na vijf jaar was ze op een diep niveau onthecht geraakt. Op dat moment was ze klaar om haar dharma (wat het ook mocht zijn) te aanvaarden en verder te gaan met haar leven. Opnieuw vroeg ze Swamiji wat haar dharma was, en deze keer antwoordde hij: “Je moet trouwen.” De omstandigheden waren zodanig dat ze binnen enkele maanden gelukkig getrouwd was.
Een van de discipelen van de Meester zei: “Je eigen dharma zal zeker naar je toe komen. In feite kun je het niet vermijden.” Ons dharma voor een mensenleven – vooral de uiterlijke rol die we moeten spelen – wordt meestal bepaald door karmische krachten uit het verleden die we niet kunnen controleren en waar we ons vaak niet eens bewust van zijn. Maar als we ons leven geven aan God in discipelschap, dienstbaarheid en toewijding en geduldig wachten op Zijn leiding, zal het juiste levenspad zich voor ons openen. De uitdaging is om ons dharma te volgen als het eenmaal duidelijk is.
Er is het probleem van het onderscheiden van dharmische antwoorden op de ontelbare vragen die in het dagelijks leven opkomen: Wat is in elk geval de juiste actie om te ondernemen? De beste plaats om te beginnen is om de dichtstbijzijnde problemen aan te pakken met behulp van deze criteria: 1) pak de situatie aan met de beste energie die je hebt; 2) doe het zonder gehecht te zijn aan de resultaten; en 3) vraag om de innerlijke leiding van de goeroe.
De meester gaf ons dit prachtige gebed: “Ik zal redeneren, ik zal willen, ik zal handelen, maar leid Gij mijn reden, wil en activiteit naar het juiste pad in alles.”
Begin met de strijd waarvan je zeker weet dat je die gaat winnen. Als je bijvoorbeeld een lui persoon bent, zou het onverstandig zijn om te besluiten: “Ik ga een marathon lopen en zal elke dag om 6.00 uur opstaan om een uur te gaan hardlopen.” Het zou veel beter zijn om te beginnen met een kleiner doel dat je kunt bereiken: “Ik ga drie dagen per week dertig minuten wandelen.” Overwin de negatieve gewoonte van luiheid door haalbare stappen te nemen en blijf bouwen op je sterke punten, totdat je op een dag misschien die marathon gaat lopen. Dit is de weg van overwinning op karma uit het verleden door juiste actie te beoefenen.
In de Bhagavad Gita zegt Krishna: “Je eigen plicht doen, zelfs zonder succes, is beter dan die van iemand anders met succes doen.” (3:35) Het is daarom belangrijk, als we ons unieke pad van dharma willen ontdekken en volgen, dat we niet gehecht zijn aan de resultaten van onze daden.
Slecht karma is slechts verkeerd gerichte energie. Door meditatie, juist handelen en goddelijke genade kunnen we ons dharma volgen, de slavernij van karma doorbreken en vrijheid in God bereiken.
Met enthousiasme en vreugde,
Nayaswami Devi