Lessen die in tachtig jaar zijn geleerd

Nayaswami Jyotish - 21 juli 2023

Lessen die in tachtig jaar zijn geleerd

Nayaswami Jyotish – 21 juli 2023

Over minder dan een maand vier ik mijn tachtigste verjaardag. Hoewel mijn eigen neiging zou zijn om de gelegenheid onopgemerkt voorbij te laten gaan, dwingt het voorbeeld dat door Swami Kriyananda aan ons is gegeven, ons ertoe om de gebeurtenis te eren met een feest. Hij begreep dat deze gelegenheden geweldige kansen zijn om onze wereldwijde familie samen te brengen.

Ik vond het gepast om een paar belangrijke lessen te delen die ik in de loop der jaren heb geleerd:

Doorzettingsvermogen
Ik las Autobiografie van een Yogi en ontmoette vervolgens Swami Kriyananda toen ik drieëntwintig jaar oud was, een leeftijd die een belangrijke astrologische betekenis heeft. Het is een tijd waarin veel mensen hun levensrichting vinden. Toen ik eenmaal een discipel werd, daalde een goddelijke genade op mij neer. Een zekere spirituele koppigheid maakte zijn aanwezigheid kenbaar, waarschijnlijk een overblijfsel van een aanleg uit een vorig leven. Zolang ik bereid was de nodige zelfdiscipline te cultiveren en door te zetten, begonnen de gebeurtenissen in het leven zich te ontvouwen alsof ze werden aangedreven door een onzichtbare kracht. Voor mij is deze koppige volharding waarschijnlijk de belangrijkste kwaliteit van allemaal geweest, waardoor verdere spirituele ontwikkeling mogelijk is op zijn eigen karmische moment.

Bereidwilligheid
Het eerste album met muziek van Swami Kriyananda was getiteld Say “Yes” to Life! Telkens als er iets van me werd gevraagd, had ik het goede verstand om “ja” te zeggen. Dit begon vanaf het moment dat ik Swamiji ontmoette en is doorgegaan gedurende al die zevenenvijftig jaar van discipelschap. “Ja” zeggen heeft Devi, onze zoon, en mij op een wereldwijde reis gebracht, ons in veel verschillende rollen geplaatst en ons een leven gegeven waar we in ons eentje nooit van hadden kunnen dromen. Elke dag vraagt God op subtiele wijze iets van ieder van ons. Als wat wordt gevraagd aangenaam is, betekent dit dat het overeenkomt met onze eerder ontwikkelde neigingen en neigingen. Als het ongemakkelijk is, is het waarschijnlijk bedoeld voor onze groei. In beide gevallen, om Gyanamata, Meester’s meest geavanceerde vrouwelijke discipel, te citeren, is het onze taak om: “ ‘Ja’ te zeggen en het opgewekt te houden.”

Doorzettingsvermogen en bereidheid kunnen worden beschouwd als de basis van een spiritueel leven. Alles wat volgt zal boven op deze twee worden gebouwd en zonder hen kan er weinig anders worden bereikt.

Discipelschap
Wanneer we ons hart openen voor de Goeroe, zal hij de verantwoordelijkheid aanvaarden om ons leven te leiden. Onze belangrijkste taak wordt dan om oprecht zijn leiding te volgen. In de begindagen van mijn discipelschap koesterde ik de illusie dat ik de leiding had, ongeveer zoals een ruiter zijn paard met de teugels stuurt. Al snel begon ik echter te voelen dat het paard van mijn leven een wilde hengst was, en dat ik alleen maar kon hopen hem in de door mij gekozen richting te duwen. Uiteindelijk verdween zelfs die schijn van controle. Ik voelde me alsof ik vastgebonden zat op de rug van een olifant die marcheerde waar hij maar wilde. Gelukkig was in mijn geval de olifant Swami Kriyananda en de chauffeur Yogananda. Mijn taak werd vrij eenvoudig: zeg “ja” tegen wat er werd gevraagd en met de taak bezig te blijven totdat deze is voltooid. Ik ben nog steeds bezig met deze les.

De kracht van gurubhais
Ik weet niet zeker of ik  net zo ver zou zijn gekomen zonder de constante steun en inspiratie van mijn vriendenkring en gurubhais. Ze hebben me opgetild tijdens mijn momenten van ontmoediging. Ze hebben met mij samengewerkt toen we samen Ananda opbouwden. En ze zijn prachtige modellen geweest van de stralende houding die nodig is voor de reis van het leven. Daarnaast hebben ze deze tachtigjarige reis LEUK gemaakt!

Gisteravond had ik een vreemde ervaring. Tijdens de nacht, toen ik uit mijn slaap wakker werd in een half bewuste toestand, speelde het lied “Keep Calling Him” spontaan in mijn gedachten. Dit geïnspireerde lied, geschreven door een jonge devotee in de beginjaren van Ananda, is gebaseerd op een gedicht van Yogananda.

Hier zijn de woorden die uit mijn slaap bleven opborrelen:

Keep calling Him.

Keep calling Him.

Whether He replies or not,

Keep calling Him.

In the temple of unceasing prayer

Believe that He’s approaching there.

And call to Him.

Keep calling Him.

Het is een mooie samenvatting van mijn tachtig jaar op deze planeet.

in dankbaarheid,