Drie dingen die ik van Swamiji heb geleerd

Nayaswami Uma

Drie dingen die ik van Swamiji heb geleerd

Alles wat ik weet over Paramhansa Yogananda is het resultaat van het kennen van Swami Kriyananda. Ik besef dat mijn eigen lezen en oefenen mij hebben geholpen om Meester ook te leren kennen, maar Swamiji’s leven, onderwijs en zijn discipelschap hebben alle aspecten van mijn spirituele leven diepgaand geïnformeerd. Van de vele, vele belangrijke dingen die ik van Swamiji heb geleerd, werd mij gevraagd er drie op te schrijven. Niet een eenvoudig ding om te doen, maar ik heb de dingen gekozen die het eerst in me opkwamen.

Leef vanuit je hart

Dit is een zeer veilige plek om spiritueel te zijn, vooral als we het kunnen vasthouden. Wanneer we oefenen met leven en communiceren vanuit het hart, wordt het gemakkelijker om meelevend en gevoelig te zijn voor de realiteit van anderen. We hebben de neiging om veel minder veroordelend, geïrriteerd of boos op anderen te worden. We beginnen te beseffen dat we hier allemaal zijn om te leren en dat niemand van ons perfect is.

Dit begrip brengt empathie en vriendelijkheid in het hart. Als de wereld op deze manier zou kunnen leven, hoe anders zou alles dan zijn. Maar we moeten bij onszelf beginnen en van daaruit zal alles groeien. Swamiji adviseerde mij om wanneer ik met anderen omga, altijd vanuit mijn hart te spreken. Dit advies heeft mij goed geholpen. Ik moet nog veel leren, maar het is een grote zegen dat ik deze herinnering altijd bij me heb.

Praktische actie: Merk op hoezeer we de geest toestaan onze beslissingen en acties te dicteren. Begin ook aandacht te schenken aan hoe het hart zich voelt, terwijl de geest zijn werk doet.

Balans in alles

Wees in alles in balans. Dieet, lichaamsbeweging, activiteit, rust, sociale tijd, rustige tijd. Er is een bekend citaat uit Prediker in het Oude Testament, dat een mooie herinnering is aan de natuurlijke stroming van het leven, de stroming van de dagen, weken, maanden en jaren, de stroming van de natuur en de seizoenen. Hier zijn delen van het citaat: “Voor alles is er een tijd, en een tijd voor elk doel onder de hemel: een tijd om geboren te worden, een tijd om te sterven; …Een tijd om te huilen, en een tijd om te lachen; een tijd om te rouwen, en een tijd om te dansen., …Een tijd om lief te hebben, en een tijd om te haten; een tijd van oorlog en een tijd van vrede.”

Swamiji spoorde ons aan om ons bewust te worden van gebieden in ons waar we de neiging hebben extreem te zijn, in gedachten, woorden of daden. Om dichter bij een punt van evenwicht en evenwicht in alle dingen te komen. Dit brengt een diep gevoel van vrede en verbinding met al het leven.

Praktische oefening: Overweeg vanuit jouw eigen gezichtspunt ook het tegenovergestelde gezichtspunt. Probeer het te zien zoals je het jouwe ziet, zie de geldigheid en waarheid ervan. Wees objectief en kalm.

Wees een voorbeeld

Meester zei dat als je eraan werkt om jezelf te veranderen, je eraan werkt om de wereld te veranderen. Swamiji merkte vaak op dat er veel in het leven is waarvan we zouden willen dat het anders zou zijn, maar wensen veranderen niets. Uiteindelijk zijn wijzelf het enige waar we echt iets aan kunnen doen. Een voorbeeld zijn van de veranderingen die we graag zouden zien bij anderen, in de wereld om ons heen, is hoe we de wereld veranderen. Onze eigen wereld en de grotere wereld waarin we leven.

Als ik vrede wil, is het niet genoeg dat ik voor vrede marcheer, ook al is dat geen slechte zaak. Maar iets van anderen, van de wereld eisen dat ik zelf niet in de praktijk breng, is hypocriet. Vrede komt voort uit het beoefenen van vrede, uit het manifesteren van vrede in mijn interacties met anderen, waarbij ik onder alle omstandigheden probeer een kanaal voor vrede te zijn.

Praktische oefening: Denk na over waar ik meer van wil in mijn leven, in de wereld. Denk nu eens: hoe kan ik een begin maken om dat in mezelf en in mijn leven te gaan manifesteren? Wees een voorbeeld van vrede, of liefde, of vreugde of wat je ook voelt, wat jij of de wereld nodig heeft en/of wenst.

Nayaswami Uma